Svjetski dan socijalne pravde 20. veljače

Svjetski dan socijalne pravde obilježava se 20. veljače nakon što su tu odluku jednoglasno podržale 192 članice Ujedinjenih naroda na Općoj skupštini u studenome 2007.

Opća skupština prepoznala je potrebu ujedinjavanja snaga međunarodne zajednice za iskorjenjivanje siromaštva, kako bi porasla zaposlenost i dostojanstvo rada, jednake mogućnosti i pristup blagostanju i pravdi za sve muškarce i žene.

Socijalna pravda zasniva se na principima poštenja, jednakosti, poštivanja različitosti, pristupu društvene zaštite, kao i primjene ljudskih prava u svim područjima života.

Prenosimo priopćenje Ureda Pučke pravobraniteljice RH s posebnim naglaskom na potrebu potpisivanja Fakultativnog protokola uz Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima Ujedinjenih naroda te Revidiranu Europsku socijalnu povelju Vijeća Europe.  Priopćenje Ureda Pučke pravobraniteljice možete preuzeti ovdje.

Centar za ekonomska i socijalna prava Osijek – CESPOS pridružuje se poticanju na ratificiranje Fakultativnog protokola jer je riječ o mehanizmu inovativnog sustava nadzora na temelju pojedinačnih pritužbi u području ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava.