Volontiranje na projektu

Centar za ekonomska i socijalna prava Osijek – CESPOS poziva sve zainteresirane za volontiranje u projektu Zagovaranje prava beskućnika i razvijanje empatije u društvu, čiji je osnovni cilj promicanje prava beskućnika i osvještavanje građana o problemu beskućništva u Gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji i izvan nje s krajnjim ciljem destigmatizacije beskućništva kao osobnog izbora i stila života te razvijanje empatije u društvu.

Problematika beskućništva u Gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji trajnoga je karaktera sa tendencijom porasta. Osobito raste broj beskućnika mlađe populacije, a uz njih beskućništvo danas zahvaća i žene u tzv. skloništima, osobe pod ovrhom, starije i nemoćne osobe i mnoge druge.  Sve to ukazuje na potrebu stalnog ukazivanja na njihove probleme i status u društvu, posebice uzimajući u obzir gospodarsku situaciju u zemlji.

Jedan od ključnih ciljeva projekta provođenje je kontinuiranog ispitivanja mišljenja građana i pravnih osoba (privatnih tvrtki, javnih i državnih institucija) kombiniranom sociološkom metodom putem anketa o problemu beskućništva u gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji te spremnosti na pomoć. Rezultati istraživanja bit će potrebni za izradu info-letka a čiji sadržaj ispunjava osnovni cilj projekta, zagovaranja.

Do sada se nisu provodila istraživanja koja bi nam pružila adekvatne informacije o beskućništvu u Gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, počevši od preciznog  broja beskućnika i njegovim kretanjima, strukturi, uzrocima i slično. Provođenje takvih istraživanja osiguralo bi temelje za donošenje politika sa ciljem preveniranja i rješavanja statusa beskućnika.

Volontiranje se obavlja na području grada Osijeka i po potrebi na području Osječko-baranjske županije.

Opis volonterske pozicije :

  • pružanje informacija građanima o projektu, svrsi i cilju, zagovaranje prava beskućnika
  • provoditi istraživanje samostalno ili posredno s voditeljicom ili suradnicima na projektu (putem anketa, upitnika, direktnom komunikacijom)
  • sudjelovanje u analizi istraživanja
  • sudjelovanje u kampanji zagovaranja prava beskućnika i razvijanja empatije u društvu
  • sudjelovanje u izradi baze podataka vezanih u beskućništvo u Gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji

 

Stoga, ukoliko ste zainteresirani da nam se pridružite, vladate komunikacijskim vještinama i imate slobodnog vremena kontaktirajte nas na adresu cespos.2012@gmail.com s naznakom „Volontiranje“.

Radujemo se vašem odazivu i cijenimo vaš doprinos ovoj problematici! Volonteri će po završetku projekta dobiti potvrdu s opisom volonterske pozicije i broj sati, kao i mogućnost daljnjeg volontiranja na drugim projektima Centra za ekonomska i socijalna prava Osijek.